Saturday, 11 June 2011

Sultan Muhammad al-Fateh Penakluk Kota Konstantinopel (5)

بسم الله الرحمن الرحيم::::::: SIRI  5 :::::::::


MENANG ATAUPUN SYAHID!!!


” Pagi ini kita akan tawan lembah Lycos yang terletak di sebelah barat Kota Konstantinopel.” kata Sultan Muhammad Al-Fateh. ” Boleh kami tahu, kenapa Tuanku memilih Lembah itu?” tanya Hamzah Pasya. ” Tentera yang datang dari Genoa berada di lembah itu. Mereka dipimpin oleh Giustiniani. Dari lembah itulah, bantuan di salurkan. Jika kita dapat menawannya, kita dapat melumpuhkan pertahanan Rom. Di situ juga ada sebuah pintu yang dinamakan Edirne. Kita masuk ke kota melalui pintu itu.” jawab Sultan.


SERANGAN DI MULAKAN !!!


Pasukan meriam di minta untuk menembak ke arah Lembah Lycos bagi memusnahkan kubu-kubu tentera Genoa. Ini telah menyebabkan Giutiniani dan tenteranya menjadi kelam kabut. Kemudian pasukan tentera pemanah yang dipimpin oleh Panglima Thahran telah meneruskan serangan dan diikuti oleh pasukan kedua dan ketiga. Tentera Rom tidak berani keluar dan hanya menyaksikan pentempuran itu dari atas tembok. Asakan yang kuat membuatkan pertahanan Tentera Genoa semakin lemah. Geustiniani masuk ke kota dan meminta agar Maharaja berundur namun telah di bantah keras. Kota Konstantinopel di gegarkan dengan tembakan meriam dari Tentera Turki secara berterusan sehingga akhirnya menyebabkan tembok di seblah barat itu roboh. 


”Siapa yang mahu bertemu Abu Ayub Al-Ansari dan mereka yang syahid, mari berjuang bersama saya!” Jeritan Hassan Ulubate menggegarkan jiwa berpuluh-puluh tentera Turki. Kemudian mereka terus menyerbu masuk melalui pintu Edirne. Kedatangan mereka dihalang oleh beribu-ribu tentera Rom. Namun Hassan Ulubate terus meloloskan diri lalu berdiri di atas menara kota Konstantinopel dan berjaya memacakkan bendera Turki di situ sambil berteriak, ” Saya berjaya menjejakkan kaki ke kota Konstantinopel. Selepas ini giliran kamu pula. Konstantinopel pasti berjaya kita tawan pada hari ini!” Berpuluh-puluh anak panah menembusi badan pemuda yang menaruhkan jiwanya demi melihat kemenangan islam. ALLAHU AKHBAR!!!


”Hassan Ulubate berjaya merebut bintang syahid. Sekiranya bukan kerana saya yang ditakdirkan menawan konstantinopel, sudah pasti saya yang akan berada di tempat Hassan Ulubate.” kata Sultan Muhammad Al-Fateh.

Serbuan demi serbuan terus di lakukan secara bergilir oleh ketiga-tiga pasukan. Pertempuran berlaku sehingga ke malam. Malam itu, Maharaja Konstantine meminta semua penghuni istana berkumpul di dewan. Maharaja memberikan kata-kata terakhir dan membakar semangat pembesar-pembesarnya untuk terus berjuang. Suasana istana diselubungi kesedihan. Kemudian, Maharaja menanggalkan pakaian diraja lalu menyarung pakaian perang.  Dengan iiringi beberapa orang pengawal Maharaja terus bergerak keluar istana menuju ke medan perang.


Ketika itu, Sultan al-Fateh sedang menunggang seekor kuda putih sambil berteriak memberi semangat kepada tenteranya. Maharaj mencabar Baginda untuk berlawan dengannya, ” Wahai anak muda! Turun kau dari kuda itu. Mari kita bertarung satu lawan satu.” ”Siapa engkau wahai orang tua?” ” Akulah Maharaja Konstantinopel. Lebih baik menyerah atau aku bunuh engkau!” ” Mana mahkota yang kau banggakan itu?” tanya Sultan. ”Hari ini aku bukan maharaja tetapi aku aku adalah tentera biasa.” ” Baiklah, hari ini engkau mati sebagai tentera biasa bukan maharaja.” 


Berlakulah peperangan di antara Maharaja dan Sultan. Ketangkasan Sultan Muhammad tidak dapat ditandingi oleh Maharaja Konstantine. Baguinda mengumpul segenap kekuatan lalu menyerang Sultan Muhammad dengan pedangnya. Namun serangan itu berjaya di cantas oleh Sultan Muhammad lalu terlucutlah pedang dari tangan Maharaja Konstantine. Pada masa itu, Sultan Muhammad al-Fateh mahu menamatkan riwayat Baginda, tiba-tiba, Maharaja Konstantine meludah ke muka Sultan Muhammad. Dengan tiba-tiba, Sultan Muhammad al-Fateh tidak jadi membunuh Maharaja Konstantine. ” Kenapa engkau tidak bunuh aku?” ” Tadi aku hendak membunuh engkau kerana Allah tapi sekarang aku ingin membunuh engkau kerana marah.” jawab Sultan Muhammad al-Fateh. 


Sebaik sahaja Sultan Muhammad al-Fateh berpaling, Maharaja Konstantine cuba menikam Baginda dari belakang dengan pedang kecilnya yang tersisip di pinggang. Kemudian Sulaiman Oglo menyerang dan menjatuhkan Maharaja Kontanstine sehingga topi yang di pakainya tertanggal. Lantas, Panglima Amir Pasya terus memenggal leher Maharaja Konstantine, 


”Maharaja Konstantine sudah mati. Ini kepalanya!!!”
jerit Sulaiman Oglo.


Bersambung .......

No comments:

Post a Comment